Falumúzeum – Pajtaszínház

Helytörténeti bemutató és közösségi tér kialakítása

Az első épületrész EMVA III. tengely (vidéki örökség megőrzése) támogatással került felújításra, ahol helytörténeti bemutató és közösségi tér került kialakításra. Ebben az épületrészben méltó körülmények közt mutatjuk be az ősök által hátrahagyott régi használati tárgyakat, bútorokat, dokumentumokat. A berendezési eszközöket bakonyjákói és Bakonyjákóról elszármazott lakosok bocsájtották rendelkezésre, valamint több német ajkú szépkorú lakosunk segítette a helyiségek berendezését. Ezen túl egy közösségi helyiség is kialakításra került.

A pályázati támogatással felújított épület helyi védelem alatt áll.

Fontos cél a régi bakonyi építészeti stílus megőrzése, fenntartása, építészeti kincsünk állagmegóvása és megtartása az utókornak.

„A Bakony Vadjai múzeum kialakítása és az iskolamúzeum felújítása Farkasgyepűn, valamint pajtaszínház és kültéri bemutatótér kialakítása Bakonyjákón”

A pályázatról

A felhívás címe: Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés

A felhívás kódszáma: TOP-1.2.1-15

A pályázat forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A felhívás célja a térségi szintű, turisztikai termékcsomagok és kisléptékű tematikus turisztikai fejlesztések támogatása, melyekkel megyei szintű turisztikai vonzerő elemekre épülő, koordinált fejlesztések valósíthatók meg.

Bakonyjákón megvalósult fejlesztés

A TOP-1.2.1-15 pályázatban elnyert támogatási összeg segítségével a következő beruház került megvalósításra:

A hátsó épületrészében kialakításra került egy pajtaszínház, a község autentikus jellegére építve. A beruházás során sor került a pajta felújítására és a célnak alkalmassá tételére. Felújításra került a pajta épületrész falfelülete, új tetőszerkezet került kialakításra cserép héjazattal. Megújult a pajta kapu és deszka „ablak”, valamint kialakításra került egy tégla járófelület. A helyiség tavaszi, őszi időszakban megtartandó programjaihoz megfelelő hőmérséklet elérését a környezetbe illő cserépkályha segíti. Eszköztárolásra egy padlást hoztunk létre, melyhez a feljutást egy falépcső biztosítja. A színpad, illetve helyiség megvilágításának megoldása érdekében egy áramviteli hely került kialakításra, a világítást 6 darab reflektor beszerzésével oldjuk meg.

A pajta külső és belső átalakításán túl fejlesztésre került az udvar, mely rendezvénytérként szolgál majd. Ehhez kapcsolódóan a pajta mögött férfi és női mosdó került kialakításra kézmosóval és szennyvízelvezetéssel. A rendezvénytéren egy kültéri fedett bemutatóhely épült, amelyben egy kemence is található. A pajtaszínház falán fényképkiállítás helytörténeti utazásra hív. Ugyanitt elhelyezésre került egy információs terminál.

Beszerzésre került egy mobilszínpad, amely bel- és kültéren is használható. Ez szolgál majd a programok helyszínéül, illetve különböző játékok, színházi és szakmai előadások szervezésével szórakoztatjuk a vendégeket. A rendezvény-és bemutatótér kényelmét 3 darab borasztal és 6 darab támlás pad szolgálja.

Ezáltal a kulturális és épített örökség bemutatására és népszerűsítésére alkalmas többfunkciós kiállító és bemutató tér áll rendelkezésre, melyben autentikus környezetben várjuk a rendezvényre érkező helyi lakosokat és a távolabbról érkező kedves vendégeket.

A pályázati támogatással felújított épület helyi védelem alatt áll.

 


Nyitva tartás:

április 15. – október 15.

 

Múzeum nyitvatartása:

Előzetes bejelentkezés alapján: +36 30 560 7194

Belépőjegyek:

Egyéni:

  • felnőtt: 200,-Ft/fő
  • gyermek: 100,-Ft/fő

Családi: 400,-Ft/család

Csoportos (10 fő felett): 100,-Ft/fő

 

előzetes bejelentkezés alapján az önkormányzatnál: Tel.: +36 89 350 001