KÖSZÖNTŐ

„…Az erdő rengeteg mélysége határtalan. A fák alja tiszta, se fű, se cserje, se gaz.
Csak avarszőnyeg. Az ember lépése alig hallik, de lélegzete jól hallatszik. A teremtés első napja előtti csönd az erdő mélyén. ………Ha szél nyargal végig a rengetegen, még az is csak a fák sudarát éri fönt a magasságban. Lent csönd van, mintha Istennek szentegyházában volnánk.

Ott vagyunk.

De nem olyanban, mely kőből épült, mely emberi kezek és agyak alkotása. Istennek alkotása ez. Annak az őserőnek fenséges és ragyogó tüneménye, amely akkor is volt, amikor még ember nem volt, s akkor is lesz, amikor már ember nem lesz…..”

( Eötvös Károly: Bakonyi utazás )

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm a Kedves Látogatót Bakonyjákó értékei között!

Bakonyjákó rövid története, földrajzi elhelyezkedése:

Bakonyjákó különleges fekvésű, vonzó természeti adottságokkal rendelkező, csendes, gondozott, már ősidők óta lakott – 730 főt számláló – település a Bakonyi dombok karéjában, Pápától délkeletre, közvetlenül a 83. számú főút mellett.

A település neve a Jákob, Jakab keresztnévből származik. Jákó nevű településsel először 1351-ben találkozunk az okmányokban. A falu neve 1909-től lett Bakonyjákó.

A török hódoltság alatt elnéptelenedett faluba az 1750-es években római katolikus vallású, német ajkú lakosokat, majd magyar telepeseket telepítettek. 1756-tól működött itt iskola, 1781-től plébánia. A Bitva-patak és a Köves-patak vize alkalmas volt malmok üzemeltetésére.

A világháború után a lakosságcsere keretében több alkalommal összesen 243 német ajkú családot telepítettek ki Németországba és Ausztriába, helyettük Kárpátaljáról, a Felvidékről és Magyarország más részeiről érkeztek - részben református vallású - családok.

Az erdők közelsége és a Bitva-patak minden évszakban tartogat a szemlélőnek újdonságot, szépséget. A pihenéshez, kikapcsolódáshoz ideális környezetet mindenki megtalálhatja magának, akármerre is indul el. Látnivaló, helyi érték is akad szép számmal.

Falumúzeum – Pajtaszínház

Már korábban megfogalmazódott az a lakossági igény, hogy a településen található régi eszközöket, berendezési tárgyakat összegyűjtsük és méltó helyszínen bemutassuk. Ez a nemes cél valósult meg egy régi bakonyi parasztház felújításával, ahol helytörténeti bemutató és közösségi tér került kialakításra. Egy tisztaszobában, egy konyhában, illetve egy istállóban kaptak helyet a féltve őrzött berendezési tárgyak, bepillantást adva elődeink életébe.

A hátsó épületrészében kialakításra került egy pajtaszínház, a község autentikus jellegére építve. A pajta külső és belső átalakításán túl fejlesztésre került az udvar, mely rendezvénytérként szolgál majd. A rendezvénytéren egy kültéri fedett bemutatóhely épült, amelyben egy kemence is található.

Ezáltal a kulturális és épített örökség bemutatására és népszerűsítésére alkalmas többfunkciós kiállító és bemutató tér áll rendelkezésre, melyben autentikus környezetben várjuk a rendezvényre érkező helyi lakosokat és a távolabbról érkező vendégeket.

Célunk, hogy meg tudjuk őrizni azokat a jellemzőket, amitől a mi különleges fekvésű kis településünk egyszeri és megismételhetetlen, ami eddig is vonzóvá és szerethetővé tette szülőfalunkat, ahol a jelenlegi és jövőbeni lakosaink OTTHON érezhetik magukat.

Hiszem, hogy a településen eltöltött hosszabb-rövidebb idő minden kedves vendégünk számára azt mutatja, hogy itt az értékeire odafigyelő közösség él, és ahová más alkalommal is szívesen visszatérnek.

Élményekben gazdag, tartalmas időtöltést kívánok mindenkinek Bakonyjákón!

Takácsné Tompos Rita
polgármester